Torpedo
- Torpedo
Re: Замена моторчика вентилятора печки
Чт авг 07, 2025 19:26:07
elektron, а що з старим моторчиком ти звісно не дивився?
Але судячи з того що ти озвучив вартість заміни, то міняв не сам і в сам моторчик не зазирнув, тому питання риторичне.
Torpedo
- Torpedo
Чт авг 07, 2025 19:33:57
Сейчас посетителей на форуме: 220, из них зарегистрированных: 0, 1 скрытых и гостей: 219 (основано на активности пользователей за последние 5 минут)
Фігасе...
Сэнсэй
- Сэнсэй
Пт авг 08, 2025 13:55:19
Я колись довго боровся з стороннім звуком під час обдуву і, нарешті, знайшов, що був закритий правий дифузор, справа від переднього пасажира. Відкрив його - і тиша. Якийсь чудернацький резонанс виходив у цих напівзакритих трубах обдуву. Спробуй
Torpedo
- Torpedo
Сб авг 09, 2025 10:26:50
Сэнсэй писал(а):Спробуй
Спробувати звісно можна, але не допоможе, знаю про що кажу, бо у нас в червні була така ж халепа як у
elektronа
elektron
- elektron
Сб авг 09, 2025 20:58:21
Torpedo писал(а):Спробувати звісно можна, але не допоможе, знаю про що кажу, бо у нас в червні була така ж халепа як у elektronа
I шо, шановний друже? Вирішилось якось?
Зара цей моторчик якеось виє не постійно, а буває зривається в тишу. Поки не зрозумів чому. Але точно не резонансні явища. Бо ясно відсліджується звук самого моторчика.
Але, ділько цйого, резонанси теж є. Наприклад, повертаю голову туди-сюди ліворуч-праворуч і вий то майже пропадає, то знову з'яваляється доволі помітно. Резонанс, бляха-муха, гімна у природі....
elektron
- elektron
Сб авг 09, 2025 21:17:32
Torpedo писал(а):elektron, а що з старим моторчиком ти звісно не дивився?
Але судячи з того що ти озвучив вартість заміни, то міняв не сам і в сам моторчик не зазирнув, тому питання риторичне.
Ні, не дивився. Або щітки, або колектор іздохли. За пробіг 287 не так погано. Бувало щодо цих ціфер гірше. Не став хєрньою страджати, міняти щітки тощо... тим паче часу немає від слова зовсім, як і грошей вільних теж. Колись за півтори тищі навіть не замисливався, а зараз, вибачте, не можу.
Torpedo
- Torpedo
Сб авг 09, 2025 21:49:47
elektron писал(а):Вирішилось якось?
Так, вирішилось, ціна запчастини 400 грн., вартість робіт плюс-мінус така ж сама як і просто заміна вентилятора, по часу вийшло три години, з майстром підфартило.
До речі, майстер сказав цікаву річ: "Дешевий вентилятор буде тарахтіти, через рік згорить, вентилятор за 4-5 тисяч теж буде тарахтіти, але проходить 3-4 роки, оригінальний за 9-10 тисяч ти сам не будеш купувати."
elektron
- elektron
Вс авг 10, 2025 21:46:29
Torpedo писал(а):elektron писал(а):Вирішилось якось?
Так, вирішилось, ціна запчастини 400 грн., вартість робіт плюс-мінус така ж сама як і просто заміна вентилятора, по часу вийшло три години, з майстром підфартило.
До речі, майстер сказав цікаву річ: "Дешевий вентилятор буде тарахтіти, через рік згорить, вентилятор за 4-5 тисяч теж буде тарахтіти, але проходить 3-4 роки, оригінальний за 9-10 тисяч ти сам не будеш купувати."
Ну частково згоден. Valeo доречі не самий дешевий. Його ціна приблизно в діпазоні 3250-4300, треба шукати де дешевше, я взяв за 3413, але міг і за 3250. Оригінал можна знайти за 4500-7500. Отакий розбіг. Причому в обох випадках найдешевші варіанти скоріше за все були б з доставкою, а це ще плюс 100-200.
Звичайно, оригінал за 4700 це не за 8-9. І його можна брати. Але в мене не склалось. Склалося не зовсім від мене залежний вибір часу, робота, гроші в єдине ціле і я вирішив взяти саме Valeo, бо був впевненим в тому, що він буде працювати нечутно, бо це замінник не самого низького рівня, навпаки, майже найвищого. Але як бачимо, головне щоб працювало.
Щодо заміни щіток... ну мабуть можна було б розглядати і цей варіант, але тут були перестороги. По-перше, пробіг моторчика майже 190 тис. або 18 років, тому бути впевненим в тому, що окрім щіток більше нічого не зносилось, скажімо той же колектор, не можна було. По-друге, в інтернеті багато прикладів, коли саме після заміни щіток моторчик починав вити, як та вовчиця в тій пісні, а робота зроблена і не заплатити за неї не можна, або ж тоді електрик просто відмовиться від такої роботи заздалегідь, якщо стикався с подібними наслідками тої заміни особисто.
То ж нічого страшного, просто розповів свою маленьку історію. В іншій ситуації навіть не роздумував би, а купив оригінал за 4,5-5 і в вуса б не дув.
Torpedo
- Torpedo
Пн авг 11, 2025 11:03:39
elektron писал(а):За пробіг 287 не так погано
elektron писал(а): пробіг моторчика майже 190 тис. або 18 років
Просто помилився, чи другий раз вже міняв?
elektron писал(а):Щодо заміни щіток...
Тут ти не вгадав

... Міняли саме колектор на моторчику, щітки виявилися на диво дуже живі, спрацьовані менше чим на половину. Майстер чесно сказав, що моторчик він почистив і змастив, але спочатку можуть бути сторонні звуки, бо на вісі ротора моторчика немає центрів і він не може проточити колектор. Але коли він поміняв колектор і зібрав моторчик, то попередньо заживив його від БЖ (включив лише моторчик прямо на верстаку і погрався з напругою живлення), ні він, ні я вібрацій і сторонніх звуків не помітили і не почули, колектор майже не іскрив. Далі він зібрав вентилятор і поставив його на місце, включили і поганяли кондиціонер на різних режимах не заводячи двигун, все було тихо.
Сподіваюсь що ти забрав старий вентилятор, бо половину роботи тобі зробили (долізли до нього і витягли), зняти моторчик з блоку вентилятора - то 15 хвилин з пошуком викрутки, а далі, при нагоді, завезти моторчик до майстерні електроінструменту, відремонтувати його і одним довгим зимовим вечором зібрати все в купу. Принаймні я б так і зробив і мав би в загашнику точно оригінальну запасну частину на про всяк випадок.
elektron писал(а):Звичайно, оригінал за 4700 це не за 8-9. І його можна брати
Основна проблема - як перевірити що це саме оригінал. У мене зараз дилема, є комплект свічок з амазона, має бути оригінал, але вони відрізняються від тих свічок, які я міняв раніше. Сиджу і гадаю: перебрати ті свічки що мінялися раніше по регламенту і пройшли тільки 30 000 км чи поставити нові і не заморочуватися. Що скажете дядьку?
BIS
- BIS
Пн авг 11, 2025 12:12:25
Torpedo писал(а):У мене зараз дилема, є комплект свічок з амазона, має бути оригінал, але вони відрізняються від тих свічок, які я міняв раніше. Сиджу і гадаю: перебрати ті свічки що мінялися раніше по регламенту і пройшли тільки 30 000 км чи поставити нові і не заморочуватися.
Брав у Олексія і оригінал і не оригінал. Все ходило 60000.
Головне щоб не якась зовсім галіма підробка.
Torpedo
- Torpedo
Пн авг 11, 2025 13:26:21
BIS, дякую за інфу, буду тепер знати.
elektron
- elektron
Вт авг 12, 2025 20:07:30
Torpedo писал(а):Просто помилився, чи другий раз вже міняв?
290.
Torpedo писал(а):Сподіваюсь що ти забрав старий вентилятор
На жаль ні.
Torpedo писал(а):Основна проблема - як перевірити що це саме оригінал. У мене зараз дилема, є комплект свічок з амазона, має бути оригінал, але вони відрізняються від тих свічок, які я міняв раніше. Сиджу і гадаю: перебрати ті свічки що мінялися раніше по регламенту і пройшли тільки 30 000 км чи поставити нові і не заморочуватися. Що скажете дядьку?
Так, важкувато. Я просто про свічки знаю, що свічка оригінал буде вартувати десь 12-14 євро за штуку, але за таку ціну можуть впарити і лапшу при бажанні. Я просто поклався на слово Олександра з СТО "Nissan", де я обслуговуюсь вже давненько, що на Автозаводській вулиці. Наче він слова дотримувався завжди. Там не дешевенько, але ... звик я до них.
elektron
- elektron
Вт авг 12, 2025 20:24:06
BIS писал(а):Брав у Олексія і оригінал і не оригінал. Все ходило 60000.
Головне щоб не якась зовсім галіма підробка.
ХЗ. Коли комплект свічок коштує стільки, як одна оригінальна, то ... я от взяв такий комплект, наче нічого, а потім поміняв двічі або тричі наконечники котушок запалення. Писав про це. І досі не знаю, чи то просто час прийшов тим, чи то свічки так поробили, на вигляд наче зазори були не дуже завеликі... вирішив поміняти вже на оригінальні.
Але розумієте, коли машині 18 років, то починає ламатись неочікувано що завгодно, чого не чекаєш, бо звик, що воно просто працює собі і все. Головне слово тут саме "неочікувано", бо воно летить вже від віку користування, а не випадково від чогось там.
Torpedo
- Torpedo
Вт авг 12, 2025 21:00:02
elektron писал(а):Я просто про свічки знаю, що свічка оригінал буде вартувати десь 12-14 євро за штуку
Так,
десь так і виходить, але комплектом вдвічі
дешевше виходить.
На ці 2% і живуть люди...