Обіцяють в недалекому майбутньому аккуми на 90 відсотків дешевше. Я б додому прикупив ще за таку ціну. А то вчора пасмурно було і інвертор в мережу поліз. Пару кіловат потягнув
Сэнсэй писал(а):Заголовки типу "вчені здійснили революційний прорив у розробці акумуляторів" я читаю десь раз на місяць впродовж вже багатьох років
На алі вже зараз починають продавати. Ціна правда ну зовсім не маленька
Але IMHO це питання часу. Якщо ціна літієвих визначається ціною літію, то тут такого обмеження не буде. Солі в світі вистачить. Якщо співставний по ємності аккум буде трішки більший і в рази дешевший, то я знайду місце куди його поставити
Сэнсэй писал(а):Заголовки типу "вчені здійснили революційний прорив у розробці акумуляторів" я читаю десь раз на місяць впродовж вже багатьох років
Варто було раз подивитись відео про нові батарейки в електромобілях, так ютуб пхає тепер такі відео майже щодня. З свіжого у тесли нові алюміній-іонні аккуми. На цих аккумах наче скоро буде model 2 за 10-15к$ А тойота продвигає твердотільні аккуми(на протязі 2-3 років обіцяють в авто). Всі обіцяють зарядку за 5-10 хвилин. Нормальну роботу при мінусових температурах. Так що вже наступного року може бути цікаво. Покатаюсь поки на x-trail і поспостерігаю
Та отож. Уявляю собі: під'їхало на одночасну зарядку 5 автівок, кожній з яких для такої супершвидкої зарядки треба за 10 хвилин зарядити, в середньому, автоакум ємністю 75кВт*год. Тобто, кожній потрібна потужність 450кВт впродовж 10 хвилин. Тому, для 5 одночасних автівок лише на одній заправці треба дати 2,25 МЕГАватти. Нагадаю: потужність київської ТЕЦ-6, яка живить третину Києва, - 500МВт. Коротше, такі революційні методи супершвидкої зарядки батарей потребують повної перебудови всієї енергогенеруючої і розподільної інфраструктури країни. Тому я у профільній темі і писав, що нова ніссанівська технологія e-power виглядає куди більш доцільною: на автівці стоїть, фактично, бензогенератор, що живить електродвигун. Так, це все рівно спалювання традиційного палива, але нічого перебудовувати у масштабах країни не потрібно.
Сэнсэй IMHO буде попит - інфраструктура підтягнеться. Такі зарядки мають сенс десь на трасі, де дійсно для подорожі треба залити багато і швидко.Технічно високовольтні лінії перетинають трасу в багатьох місцях. Лишається уткнути трансформатор, поставити зарядки і кавовий апарат Мабуть і ціни за швидкісну зарядку будуть вищі, ніж нічний тариф удома по лічильнику Загальне навантаження на мережу лишиться таким же. Ти всеодно забереш енергії з мережі скільки тобі потрібно на подорож. А чи то буде за 10 хвилин, чи за всю ніч десь біля будинку по нічному тарифу... Друге діло, що зі збільшенням кількості електромобілів і навантаження на мережу збільшиться. Потрібна якась державна політика розвитку. Бо мабуть зараз ціна на приєднання "2,25 МЕГАватти" мабуть буде дуже кусатись. Я дивлюсь на свої потреби. Вважаю, що від наявних сонячних станцій зможу на халяву три сезони кататись.
Та отож. Уявляю собі: під'їхало на одночасну зарядку 5 автівок, кожній з яких для такої супершвидкої зарядки треба за 10 хвилин зарядити, в середньому, автоакум ємністю 75кВт*год. Тобто, кожній потрібна потужність 450кВт впродовж 10 хвилин. Тому, для 5 одночасних автівок лише на одній заправці треба дати 2,25 МЕГАватти. Нагадаю: потужність київської ТЕЦ-6, яка живить третину Києва, - 500МВт. Коротше, такі революційні методи супершвидкої зарядки батарей потребують повної перебудови всієї енергогенеруючої і розподільної інфраструктури країни. Тому я у профільній темі і писав, що нова ніссанівська технологія e-power виглядає куди більш доцільною: на автівці стоїть, фактично, бензогенератор, що живить електродвигун. Так, це все рівно спалювання традиційного палива, але нічого перебудовувати у масштабах країни не потрібно.
щось ти загнув )) поточні електрокарі беруть умовні 150квт (більшість до 100, поодинокі випадки більше 150). зарядні станції видають 80/120/160квт, мають не більше 3 портів зарядки. і при одночасній зарядці вони не множать на 3, а ділять на 3 свою потужність
bykovdima писал(а):щось ти загнув )) поточні електрокарі беруть умовні 150квт (більшість до 100, поодинокі випадки більше 150). зарядні станції видають 80/120/160квт, мають не більше 3 портів зарядки. і при одночасній зарядці вони не множать на 3, а ділять на 3 свою потужність
Ні, мова йде про те що обіцяють в найближчий рік-два. Обіцяють, що за 5-10 хвилин можна буде дозарядити машину на 200-300 км ходу. При витратах скажемо ~20кВт*год на 100 км треба десь порядка 40-60 кВт*год загнати в аккум за ці 5-10 хвилин. Тобто ті цифри потужності, що написав Сэнсэй, адекватні. Подивимось, що нам запропонують виробники автомобілів та зарядок.
BIS писал(а):Друге діло, що зі збільшенням кількості електромобілів і навантаження на мережу збільшиться. Потрібна якась державна політика розвитку
Фантазую: через 10 років кількість електричок з "зарядкою за 10 хвилин" дійде до 80% від всього автопарку. Що робити з цими миттєвими гігаваттами навантаження на мережу? АЕС не здатні оперативно регулювати свою генерацію у режимі "зараз даємо 100% потужності, а через 5 хвилин - 50%", тому їм в пару завжди додавалась більш маневрена генерація ГЕС та ТЕС. Звідси випливає, що поточним перерозподілом потужностей не обійдеться, треба будувати нові АЕСи, ТЕСи і ГЕСи. А це, мабуть, трильйони доларів на таку країну, як наша. Висновок: нездійсненно і економічно недоцільно. Швидкі зарядки великих батарей - еволюційний глухий кут. На сьогодні, коли надшвидкі зарядки за 10 хв можуть бути одиничними, про це ще можна говорити, але при масовому використанні ця технологія помре. Єдиний вихід - якісь новітні генератори енергії на борту машин. Але краще - антигравітація
Ну, або ж весь світ повинен піти шляхом, який пройшла USB-зарядка для пристроїв: всі втомились від зоопарку зарядок та роз'ємів і на законодавчому рівні прийняли єдиний стандарт USB-C. У Європі, до прикладу. Так і тут: прийняти єдиний стандарт і формфактор автобатарей, їх технологію швидкої автоматизованої заміни на заправках - і тоді немає потреби в швидких одночасних гігаваттах: парк батарей на заправці спокійно собі повільно заряджається, не створюючи ажіотажа в енергомережі, а під'їхавша автівка за хвилини залишає розряджену батарею і отримує іншу заряджену, таку саму. Як на мене - це єдиний шанс для розвитку електричок, до винайдення антигравітації
Ну зараз же мережа не падає, коли вмикається 160кВт. Не буде падати і коли вмикатиметься 360 чи 450. Бо загальна потужність мережі в гігаВатах. Наскільки я пам'ятаю з часів, коли робив на обленерго, то увагу диспетчерів привертав тільки пуск деякого обладнання на гірничозбагачувальних комбінатах, та в металургії. Зараз у нас вже прийняли якесь законодавство про балансуючі потужності. Тобто можна накупити акумуляторів і заробляти на піках в мережі. А в штатах десь бачив у відео вже реально є діюча розподільна генерація, яка керується автоматично видає в піках з дуже велику потужність з тисяч приватних сонячних станцій/аккумів.
BIS писал(а):Не буде падати і коли вмикатиметься 360 чи 450
Я вище наводив простий розрахунок, що одночасна зарядка п'яти "10-хвилинних" батарей створює пік споживання у 2+ Мегаватта. І це ж не самих потужних, лише на 75кВт*год брав. Я завжди на ОККО заправляюсь недалеко від себе, там майже завжди 5 машин одночасно - це норма. І, знову ж таки, електрички зараз - то крапля у морі автівок з ДВЗ. А ми ж - про майбутнє, де всі на електричках і всі "за 10 хвилин".
Сэнсэй писал(а):Я вище наводив простий розрахунок, що одночасна зарядка п'яти "10-хвилинних" батарей створює пік споживання у 2+ Мегаватта. І це ж не самих потужних, лише на 75кВт*год брав. Я завжди на ОККО заправляюсь недалеко від себе, там майже завжди 5 машин одночасно - це норма. І, знову ж таки, електрички зараз - то крапля у морі автівок з ДВЗ. А ми ж - про майбутнє, де всі на електричках і всі "за 10 хвилин".
Зрозуміло, що збільшення кількості електричок збільшить навантаження на мережу взагалі і додавати потужності генерації доведеться. Одночасно доведеться скорочувати мережу нафтопереробки та перерозподілу нафтопродуктів.
Але беремо 6 автомобілів, що заряджаються по 10 хвилин на потужній зарядці послідовно на протязі години. І беремо ці ж 6 автомобілів, що заряджаються меньшою потужністю на протязі години в паралель. Навантаження на мережу однакове, але в першому випадку зручність для користувачів електричок явно на висоті. Я хочу сказати, що не відбудеться нічого катастрофічного з навантаженням на мережу зі скороченням часу зарядки електрички. Бо по любому після 10 хвилин зарядки автомобіль повинен години 3 кататись, щоб цей заряд використати. Потім супер швидкі чарджери будуть коштувати дорожче. Користувачі самі будуть обирати, чи зарядитись вночі по повній від розетки, чи десь в дорозі заправитись за 10 хвилин.