Интернет, Мобильная связь, ПК, КПК, и все в том же духе.
BIS
- BIS
- Авто: X-trail e-power e-4orce n-connecta,X-trail 4WD CVT2.0 ACENTA
Re: Власна енергобезпека
Ср янв 14, 2026 09:56:52
Форум піднявся з коми

Так як рік пройшов, то викладу деяку статистику по сонячній станції(4,25кВт панелей)
Може кому буде цікаво.
В перший місяць включено ще й споживання грудня минулого 2024року, так як розумний будинок я підключив десь в перших числах 2025 року і воно взяло загальне споживання з регістрів інвертору.
Сильно це картину не змазує.
Висновки можна зробити по картинці. 3 місяці на рік толку з сонячної станції майже ніякого. Враховуючи власне споживання та КПД при всяких перетвореннях можна сказати, що ці місяці станція працює в 0.
Влітку станція забезпечує домогосподарство повністю. За рік економії ~9 тис. грн. При затратах близько 100 тис рахуйте окупність

Але при відключеннях міряти економію в гривнях ... Можливість спокійно працювати коштує набагато дорожче.
Так що можу рекомендувати ставити по можливості собі такі станції і не залежати від дій кремлівського підара.
BIS писал(а):Можливість спокійно працювати коштує набагато дорожче
Золоті слова!
Мені нравицця як воно горить. (с)
За минулий місяць у дочки сонце перекрило 71% потреб в енергії включно з опаленням.
З нинішніми цінами на бензин електромобіль, як друге авто в сім'ю аж проситься

Треба тільки на нього заробить
Сэнсэй писал(а):Як там твоя статистика за літо?
Три літні місяці.
Трішки в мережу ліз. Бо змінився характер навантаження. Поставив старий сервер з роботи і віддав своєму студенту на погратись. А він собака жре постійно 150-200 Вт навіть без корисної роботи. Раніше вночі на постійній основі працювало два холодильника і 5кВт/год аккума на ніч вистачало, щоб не лізти в мережу. Як поставив сервак, так вночі інвертор почав перемикатись на мережу.
BIS писал(а):Сэнсэй писал(а):Як там твоя статистика за літо?
До речі у дочки схожа картинка. Трішки з мережі споживає всеодно.
Сэнсэй писал(а):2,3 мегаватт-години від сонця - крутяк
Це за три місяці...
Насправді наявним обладнанням можна виробити набагато більше.Але просто енергію нікуди дівати. А заморачуватись з зеленим тарифом чи якимись іншими варіантами підключення не бачу сенсу. Влітку типова картинка виробництва.
Реально збільшити споживання можливо електромобілем. Але це ще тільки в планах
Сэнсэй писал(а):Думай над гравітаційним акумулятором з підручних матеріалів. Хай надлишок енергії піднімає фундаментний блок, наприклад. Бо шкода стільки сонця не використовувати
То мабуть занадто

Влітку з мережі беру зовсім трішки.Робити систему зберігання на випадок 2-3 пасмурних днів... Простіше аккум купити десь на 15 кВт/год. І це той випадок, коли витративши багато грошей отримаєш дуже малу економію по грошах.
Якби влітку можна було на зиму запасти енергії, тоді є сенс.
Але якихось стандартизованих рішень за не всі гроші світу на даний момент немає. На колхозні рішення витратиш кучу грошей і фіг отримаєш нормальний результат.
Поки на зиму дрова пиляю
До речі.
Подумав про різні способи запасати енергію на зиму.
Десь будували теплоізольовані ємності з піском і нагрівали до високих температур, а потім використовували тепло.
Трішки порахував

Взяв теплоємність піску
Питома теплоємність сухого піску становить приблизно 800–880 Дж/(кг·К) (або 0,8–0,88 кДж/(кг·К)
Густину піску
Основні види густини піскуНасипна густина: 1300–1600 кг/м³ — маса піску з урахуванням повітряних порожнин між зернами у вільно насипаному стані.
При згорянні 1 кубометра природного газу виділяється приблизно 9,3–9,5 кВт·год (або близько 34 МДж) енергії
Порахував. Якщо я не помилився, то одного кубометру газу вистачить на те щоб нагріти куб піску на 24 градуси.
34000/(1600*0,88)
Тобто для нагрівання куба піску на 100 градусів потрібен еквівалент енергії приблизно 4 куба газу(відповідно нагріти на 300 градусів 12 кубів газу).
За зиму при опаленні лише газом для мого будинку використовується 2000-3000 тисячі кубів газу.
Тобто якщо робити запас тепла на зиму, то треба 500-750 м^3 ємності піску

Або гріти пісок набагато більше сотні градусів, тоді об'єм піску в рази скорочується. Ще виникає проблема як відбирати тепло з перегрітого піску. Бо вода випарується

Коротше кажучи, створити таке сховище тепла, теплоізолювати, прогріти, відібрати тепло, це ще ті інженерні задачі з великими капітальними вкладеннями

Думаю якщо порахувати гравітаційний аккум, такий щоб на зиму енергії запасти, то теж вийде щось несуразне. Доведеться який-нібудь залізнодорожний вагон на гору тягати